"Η φυσική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία, πάντα όμως με τις οδηγίες του γιατρού"
- Άφθονες φυτικές ίνες φρούτα, λαχανικά,
ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως τυρί και
γιαούρτι καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Ψάρια
και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν
μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
Η συγκεκριμένη
διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή
περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή
περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου
συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το
2013, η UNESCO πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο
της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, το
Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας
διότι "Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων,
τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη
συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το
μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου