Φυστίκι Βραζιλίας


Η φυσική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία, πάντα όμως με τις οδηγίες του γιατρού

Η φιστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) είναι δίοικο φυλλοβόλοδέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για τον καρπό της, το φιστίκι.
 
Τα φιστίκια Βραζιλίας αποτελούν μια άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μια μερίδα 30γρ., δηλαδή μόλις έξι ξηροί καρποί προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Επίσης, προσφέρουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 5% του RDA για το ασβέστιο και 4% για το σίδηρο, ενώ είναι καλή πηγή μαγνησίου και βιταμίνης Ε. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στα φιστίκια Βραζιλίας ανήκουν στα «καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας. Από τα 19 γραμμάρια λίπους σε μια μερίδα των 30γρ., το 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από κάθε άλλο ξηρό καρπό- μια μερίδα παρέχει το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.Κατάθλιψη, άγχος, δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ανεπάρκειες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, άσθμα, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καταρράκτης, πολυκυστικές ωοθήκες, ηπατικές βλάβες, καρδιοπάθειες, καρκίνος, AIDS. Αυτές είναι μερικές από τις ασθένειες τις οποίες, προλαμβάνει και μάχεται το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο. Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/02/selenium.html#ixzz4xJH4KRhF

Σελήνιο και καρκίνος  Λόγω των αποτελεσμάτων του στην επισκευή του DNA, την απόπτωση, και το ενδοκρινολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και άλλους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής του ιδιότητας, το σελήνιο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ο ρόλος του σεληνίου στην ανάπτυξη του καρκίνου έχει μελετηθεί εκτενώς και αν και υπάρχουν ενδείξεις για το ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο προστατεύουν τον άνθρωπο από τον κίνδυνο ανάπτυξης μορφών καρκίνου, δεν είναι ακόμα απόλυτα αποδεδειγμένο. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατάστασης του σεληνίου και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του οισοφάγου, και γαστρικών καρκίνων.

Καρδιαγγειακές ασθένειες  Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον τα συμπληρώματα σεληνίου μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μείωνουντα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα και της υψηλής πυκνότητας-λιποπρωτεΐνης (HDL) χοληστερόλης στο. Την ίδια στιγμή άλλες μελέτες έχουν παράσχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η χρήση συμπληρώματος σεληνίου (200 mcg / ημέρα) ή συμπληρωμάτων με ένα πολυβιταμινούχο / ιχνοστοιχεία, που περιέχει σελήνιο (100 mcg / ημέρα) δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή καρδιακού θανάτου [48-50]. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων σεληνίου για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε υγιή άτομα που λαμβάνουν ήδη επαρκή σεληνίου από το φαγητό. 

Ασφαλή όρια πρόσληψης σεληνίου Στην Ευρώπη, έχει οριστεί ανώτατο ασφαλές όριο για την πρόσληψη σεληνίου στα 300 μg ημερησίως, για τους ενήλικες.Το όριο αυτό σταδιακά ελαττώνεται στα 60 μg ημερησίως, όσο αφορά την πρόσληψη του από τα παιδιά ηλικίας 1-3 χρονών.http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/27412/poso-selinio-xreiazomai.html

Ακόμη, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου