Γκότζι, Γκότζι μπέρι, Μούρο γκότζι

Η φυσική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία, πάντα όμως με τις οδηγίες του γιατρού

Το ΓκότζιΓκότζι μπέριΜούρο γκότζι ή Λυκόμουρο (Goji, goji berry ή wolfberry), είναι ο καρπός από το Λύκιον το βάρβαρον ή Λύκιον το κοινόν (Lycium barbarum) (απλουστευμένα Κινεζικά: 宁夏枸杞· παραδοσιακά Κινεζικά: 寧夏枸杞· ΠινγίνNíngxià gǒuqǐ) και Λύκιον το σινικόν Lycium chinense (Πινγίνgǒuqǐ), δύο στενά συγγενικά είδη του γένους Λύκιον (Lycium) στην οικογένεια των Στρυχνίδων ή Σολανίδων (Solanaceae). Η οικογένεια επίσης περιλαμβάνει την πατάτατομάταμελιτζάναπιπεριά τσίλι και τον καπνό. Και τα δυο είδη, είναι ιθαγενή στην Ασία.


Διαχειριστής · 54 λεπτά 

📚Το #Γκότζι #Μπέρι (Goji Berry) έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην #Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, #θεραπευτικές και#ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρείται ισχυρό #αντιγηραντικόκαι ενισχυτικό της #μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο#ζωής και μια καλή γενική #υγεία #Petrus_di_Acqua

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2014/12/goji-berry.html#ixzz4yWko4DxD
 — μαζί με Petrus Barba και Ουρολογικό Ανδρολογικό Ιατρείο και Φυσική διατροφή

Η πλειοψηφία των εμπορικά παραγομένων μούρων γκότζι προέρχονται από τις Αυτόνομες Περιοχές Ningxia Hui στη βόρειο-κεντρική Κίνα και την Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου φύονται σε φυτείες συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων.[10] Στην Επαρχία Zhongning, της Ningxia, οι φυτείες των μούρων γκότζι, συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40 και 400 εκτάρια (100–1000 στρέμματα ή σε έκταση 500–6000 mu).[Σημ. 7] Από το 2005, πάνω από 10 εκατομμύρια mu, έχουν φυτευτεί με γκότζι μπέρι στη Ningxia.
Καλλιεργούμενα, κατά μήκος των γόνιμων καλλιεργητικών πλημμυρικών περιοχών του Κίτρινου Ποταμού, για περισσότερα από 700 χρόνια, τα μούρα γκότζι από την Ningxia, έχουν κερδίσει σε ολόκληρη την Ασία, την φήμη για την αρίστη τους ποιότητα, με την οποία μερικές φορές, περιγράφονται εμπορικά ως «ερυθροί αδάμαντες» («κόκκινα διαμάντια»).[13] Οι Κυβερνητικές απελευθερώσεις της ετήσιας παραγωγής των μούρων γκότζι, η βαθμολόγηση των αρίστων καρπών και η εξαγωγή, βασίζεται στις αποδόσεις από την Ningxia, την περιοχή που αναγνωρίζεται με —
  • τη μεγαλύτερη ετήσια συγκομιδή στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής εθνικής απόδοσης των μούρων γκότζι (50.000 τόνοι, το 2013)·[14]
  • το σχηματισμό μιας βιομηχανικής ένωσης παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και λογίων της καλλιέργειας των μούρων γκότζι, να προωθούν τις εμπορικές και εξαγωγικές δυνατότητες του μούρου·[15]
  • η μοναδική πηγή του έθνους των ανώτερης ποιότητας μούρων γκότζι που χρησιμοποιείται από τους εξασκούμενους της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής.[15


Επιπλέον, εμπορικοί όγκοι από γκότζι μπέρι, μεγαλώνουν στις Κινεζικές περιοχές της Εσωτερικής ΜογγολίαςQinghaiΓκανσούShaanxi, Shanxi και Χεμπέι. Κατά την ωρίμανση, τα στενόμακρα, κόκκινα μούρα[10] είναι τρυφερά και θα πρέπει να παρθούν προσεκτικά ή να ανακινηθούν από το πρέμνο μέσα σε δίσκους, για να αποφευχθεί η καταστροφή τους. Οι καρποί διατηρούνται με την αποξήρανσή τους σε πλήρη ήλιο, πάνω σε ανοικτούς δίσκους ή με την μηχανική αφυδάτωση, χρησιμοποιώντας μια προοδευτικά αυξανόμενη σειρά με την έκθεσή τους στη θερμότητα, για πάνω από 48 ώρες.
Τα μούρα γκότζι στη Ningxia, εορτάζονται κάθε Αύγουστο, με ένα ετήσιο φεστιβάλ το οποίο συμπίπτει με τη συγκομιδή των μούρων. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε στην Yinchuan πρωτεύουσα της Ningxia, από το 2000 όμως, το φεστιβάλ έχει τη βάση του στην Επαρχία Zhongning, ένα σημαντικό κέντρο της καλλιέργειας των μούρων γκότζι για την περιοχή. Καθώς τα σύνορα της Ningxia συγχωνεύονται με τρεις ερήμους, τα γκότζι μπέρι επίσης φυτεύονται, για τον έλεγχο της διάβρωσης και της διεκδίκησης αρδεύσιμων εδαφών, από την ερημοποίηση.[16]
Η Κίνα, ο κύριος προμηθευτής των προϊόντων γκότζι μπέρι, παγκοσμίως, το 2004, είχε συνολικές εξαγωγές οι οποίες δημιούργησαν US $ 120 εκατομμύρια. Η παραγωγή αυτή λαμβάνεται από 82.000 εκτάρια, τα οποία εκτρέφονται σε εθνικό επίπεδο, αποδίδοντας 95.000 τόνους γκότζι μπέρι,[13] η οποία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, από μεγαλύτερες καλλιεργούμενες στρεμματικές εκτάσεις.[10]

Μαγειρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν. Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, συχνά προστίθενται σε congee[Σημ. 8] και ζελέ αμυγδάλου, καθώς χρησιμοποιούνται στις Κινεζικέςτονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινόλαχανικά και άλλα βότανα, όπως το άγριο γιαμ,[Σημ. 9] Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula και γλυκόριζα (licorice).[Σημ. 10] Τα μούρα επίσης βράζονται σαν τσάι από βότανα, συχνά μαζί με άνθη χρυσανθέμων και / ή κόκκινα τζίτζιφα ή με τσάι και είναι επίσης διαθέσιμα, σε συσκευασμένα τσάγια.
Παράγονται επίσης διάφορα κρασιά, τα οποία περιέχουν γκότζι μπέρι (ονομάζονται gǒuqí jiǔ από το 枸杞 酒), συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που είναι ένα μείγμα της αμπέλου και του γκότζι μπέρι.
Νεαροί βλαστοί μούρων γκότζι και φύλλων, συγκομίζονται επίσης εμπορικά, ως φυλλώδες λαχανικό.[25][26]

Ιατρική έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το γκότζι είναι το αντικείμενο της βασικής έρευνας, για να διαπιστωθεί εάν έχει φυσιολογικές ιδιότητες, η έλλειψη κλινικών στοιχείων και η κακή ποιότητα του ελέγχου στην κατασκευή των καταναλωτικών προϊόντων, εμποδίζουν τα γκότζι από το να συνιστώνται ή να εφαρμόζονται κλινικά.[27]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου